ΓΟΓΓΥΛΙΑ Ή ΡΕΒΕΣ

ΓΟΓΓΥΛΙΑ Ή ΡΕΒΕΣ
ΓΟΓΓΥΛΙΑ Ή ΡΕΒΕΣ
Περιγραφή. Τα γογγύλια, είναι διετή ποώδες φυτά της οικογένειας του λάχανου (Σταυρανθών). Καλλιεργούνται όπως το λάχανο, καθώς είναι συγγενές λαχανικό. Κατάγονται από τη Σιβηρία. Στη Ρωσία, ήταν ένα από τα κύρια τρόφιμα και βρίσκονταν σχεδόν κάθημερινώς στη διατροφή των κατοίκων της, μέχρι τη εποχή της Αικατερίνης Β΄ όταν στη Ρωσία  έγινε η εισαγωγή της πατάτας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τους, οι οποίες διακρίνονται από το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος των ριζών. Συνήθως αυτές οι σαρκώδεις ρίζες έχουν λευκή φλούδα που γίνεται άλλοτε ελαφρώς ροζ και άλλοτε ελαφρώς κίτρινη.

Η θρεπτική τους αξία ανά 100 γρ. είναι : Θερμίδες 21, Πρωτεΐνες 0,7 γρ. Υδατάνθρακες 4,9 γρ. Φυτικές ίνες 2 γρ. Βιταμίνη C : 25mg, Νάτριο : 58mg, Κάλιο : 240mg, Ασβέστιο : 59mg, Μαγνήσιο : 11mg, Φώσφορος : 28mg, Σίδηρος : 0,4mg.
Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, ειδικά σε βιταμίνη C τα γογγύλια έχουν περιεκτικότητα, σχεδόν διπλάσια από τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το λάχανο.
Περιέχουν μια σπάνια ουσία την glyukorafanin, φυτική "πρόδρομος" της σουλφοραφάνης, η οποία έχει ισχυρές αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες. Η Glyukorafanin  βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους τύπους των λάχανων, αλλά σε βιολογικά σημαντικές ποσότητες είναι παρούσα μόνο στα γογγύλια, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
Πού οφελουν. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα γογγύλια είναι από τα πιο θρεπτικά λαχανικά, με ωφέλιμες για την καρδιά ιδιότητες. Τα γογγύλια περιλαμβάνουν μια σειρά από απαραίτητα ανόργανα άλατα του ανθρώπινου σώματος, γεγονός που τους προσδίδει θεραπευτικές ιδιότητες. Το θειικό άλας, που έχει για παράδειγμα, καθαρίζει και  απολυμαίνει το αίμα, σπάει τις πέτρες στα  νεφρά και στην ουροδόχο κύστη. Είναι αποτελεσματικό ενάντια σε λοιμώξεις, ασθένειες του δέρματος και βρογχίτιδα. Δρα προληπτικά κατά του καρκίνου. To μαγνήσιο, που περιέχει, βοηθά τα οστά να συσσωρεύσουν ασβέστιο. Αυτό  είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του σκελετού, ειδικά στον αναπτυσσόμενο οργανισμό των παιδιών και των εφήβων. Ακόμη και για τους ηλικιωμένους ανθρώπους που τα οστά τους αρχίζουν να "μαραίνονται", τα γογγύλια βοηθούν πολύ τον οργανισμό τους. Λόγω της επουλωτικής και ιαματικής ιδιότητας, τα γογγύλια χρησιμοποιούνται στη λαϊκή ιατρική για την πρόληψη και τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Επίσης, το γογγύλι καθαρίζει και θεραπεύει προβλήματα του στομάχου, τη γαστρίτιδα τη σπαστική κολίτιδα (δυσκοιλιότητα) και προβλήματα των εντέρων. Έχει αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες. Πιάτα με γογγύλια, συνιστώνται για τους διαβητικούς  και για άτομα παχύσαρκα. Καθώς έχει λίγες θερμίδες καταλήγει μια  ευνοϊκή τροφή για την απώλεια βάρους. Βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και την τόνωση της δραστηριότητας του γαστρεντερικού σωλήνα. Ο χυμός από φρέσκιες ρίζες γογγυλιοών, χρησιμοποιείται ως αποχρεμπτικό και διουρητικό.
Πώς να τα καταναλώσετε: Μέχρι το Μεσαίωνα αντικαθιστούσαν τις πατάτες. Σήμερα, συνήθως τα τρώμε ωμά σε σαλάτες με ελαιόλαδο, αλλά και βραστά ή ψητά. Μπορούν να γίνουν και πουρές που συνοδεύει ψητά κρέατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.
Google+