ΟΡΤΥΚΙΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΟΡΤΥΚΙΑ
ΟΡΤΥΚΙΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ.
Το κρέας τους είναι πλούσιο σε Β1, Β2, Β6 βιταμίνες, σίδηρο, φώσφορο και ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Επειδή διαθέτουν φυσική αντίσταση σε λοιμώξεις, γενικά δε χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για θεραπεία ή πρόληψη λοιμώξεων στην εκτροφή τους, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως σε πτηνά κρεατοπαραγωγής. Λόγω του ότι έχει πολύ χαμηλά λιπαρά διατηρεί πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης. Στην Ιαπωνία προτείνονται ιδιαιτέρως για ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, γιατί θεωρούνται δυναμωτικά, διεγερτικά και ότι βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Πολύ νόστιμο!
Μαγειρεμένο το κρέας του ορτυκιού είναι τρυφερό και ζουμερό με γαργαλιστική μυρωδιά. Ιδανική επιλογή για μπάρμπεκιου, αλλά και το τηγάνι, την κατσαρόλα, τον φούρνο. Αποτελεί εκλεκτό πιάτο για τους Γάλλους, τους Ισπανούς, τους Αμερικανούς, αλλά και στην παραδοσιακή κουζίνα της δικής μας Μάνη το παστό ορτύκι έχει εξέχουσα θέση. Συμπέρασμα: θρεπτικό, νόστιμο και με χαμηλά λιπαρά το ορτύκι εκτροφής διεκδικεί μια υψηλή θέση στο σημερινό γαστρονομικό τοπίο.

Θρεπτική αξία ανά 100 gr
Θερμίδες 192 Κcal
Πρωτεϊνες 19,63 gr
Ολικοί Υδατάνθρακες 0 gr
Κυταρίνες 0 gr
Σάκχαρα 0 gr
Ολικά Λιπαρά 12,05 gr
Κεκορεσμένα Λιπ. Οξέα 3,38 gr
Μονοακόρεστα Λιπ. Οξέα 4,18 gr
Πολυακόρεστα Λιπ. Οξέα 2,98 gr
Χοληστερόλη 76,00 mg
Νάτριο 53,00 mg
Βιταμίνη Α 9% - Βιταμίνη C 10%
Βιταμίνη Β3 50% - Βιταμίνη Β6 40%
Βιταμίνη Β12 22% - Βιταμίνη Β1 22%
Βιταμίνη Β2 20% .
Φώσφορος 34% - Σίδηρος 28%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.
Google+